• IX Ogólnopolski Marsz Pokoju HDK PCK 2013
  • Akcje Krwiodastwa w 2015 Więcej
  • Mistrzostwa Polski w Szachach Bielsko Biała
  • Zbieramy pieniążki i żywność dla potrzebujących wspólnie w Tesco
  • Przekazanie rowerka rehabilitacyjnego Więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Warsztaty kulinarne dla seniorów zorganizowane przez Oddział Rejonowy Polskiego Czerwonego Krzyża i Zasadniczą Szkołę Zawodową Nr 4 w Bielsku-Białej

W dniu 21 marca br. przy współpracy Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 4 im. Stanisława Staszica w Bielsku-Białej i Oddziału Rejonowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Bielsku-Białej, zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne dla seniorów pn. „Czy można zrobić coś z niczego i bardzo smacznego”.

Na początku warsztatów seniorzy zostali powitani występem szkolnego zespołu muzycznego instrumentalno-wokalnego, który przygotował w swoim repertuarze piosenki: najnowsze hity, jak również przeboje z lat 60 i 70- tych, doskonale znane uczestnikom warsztatów.

Po występie artystycznym pani mgr Marzena Kozłowska-Wolny przedstawiła prezentację multimedialną działalności charytatywnej szkoły prowadzonej w ramach SK PCK  i nie tylko.



Po części oficjalnej nastąpiła część główna przedmiotowych warsztatów. W części tej uczniowie, którzy uczą się w zawodzie kucharz, pod okiem mgr inż. Ewy Antos-Zawiślak przeprowadzili pokaz sporządzania dań; wśród nich były m.in. naleśniki na wiosennej sałatce, farfalle z kurczakiem i brokułami, a na deser ciasteczko pod nazwą runo leśne, czyli biszkopt ze szpinakiem, kremem z bitej śmietany i dodatkiem owoców granatu.









 Była też degustacja naparów ziołowych o smaku miętowym, koperkowym, imbirowym  i hibiskusowym. Należy tutaj wspomnieć, że absolwentem tej szkoły i wyuczonego zawodu kucharz jest zwycięzca drugiej edycji programu kulinarnego „Top Chef” między innymi kucharz w Restauracji Tom Aiknes w Londynie.

W trakcie warsztatów można było podpatrzeć kilka sposobów wystroju stołu przy wykorzystaniu metody carvingu (rzeźbienie w warzywach i owocach).

Zaprezentowano też różne sposoby składania serwetek wykonanych przez uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 4 im. Stanisława Staszica w Bielsku-Białej.

Zaproszeni goście wychodzili z warsztatów uśmiechnięci, zadowoleni, odprężeni i chętni do uczestnictwa w kolejne edycji o czym pisali w ankietach, a ich ocena nie schodziła poniżej oceny celującej. Seniorzy byli zainteresowani uzyskaniem przepisów na zaprezentowane dania, które skosztowali.

I oto one:

NALEŚNIKI ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM I TWAROGIEM

Składniki na ciasto do naleśników

  1. pół kubka mleka
  2. 1/3 kubka gazowanej wody mineralnej
  3. 1 jajko
  4. 1,5 kubka mąki
  5. olej do smażenia

Przyprawy:

  1. 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  2. pół łyżeczki słodkiej papryki
  3. szczypta mielonego ziela angielskiego
  4. 1/4 łyżeczki kurkumy
  5. 1/4 łyżeczki soli
  6. majeranek (opcjonalnie)

Przygotowanie naleśników

  1. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Na średniej patelni rozprowadź niewielką warstewkę tłuszczu.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
  4. Wlewaj ciasto na rozgrzaną patelnię, używając większej łyżki, np. wazowej. Przechylając patelnię na boki ruchem okrężnym, rozlej ciasto po całej powierzchni patelni. Ciasto o dobrej konsystencji powinno łatwo się rozprowadzać.
  5. Kiedy ciasto przestanie być płynne, a brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, odwróć naleśnik na drugą stronę.
  6. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim na talerzu.

 Farsz do naleśników

1. 200 gram świeżych liści szpinaku

2. 3 ząbki czosnku

3. 1 nieduża cebula

4. szczypta suszonej papryki chili

5. łyżka śmietany

6. 100 gram twarogu tłustego lub półtłustego

7. oliwa z oliwek

8. sól

Przygotowanie

  1. Szpinak bardzo dokładnie opłucz.
  2. W większym garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli.
  3. Na wrzącą wodę wrzuć szpinak, poczekaj aż zacznie się gotować i odcedź.
  4. Cebulę, czosnek obierz i umyj.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
  6. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij.
  7. Następnie dorzuć czosnek oraz chili i podsmaż przez krótką chwilę.
  8. Dodaj szpinak i smaż jakieś dwie minuty.
  9. Na koniec dodaj śmietanę oraz sól do smaku. Podsmaż jeszcze przez chwilę.
  10. Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Wymieszaj z przestudzonym szpinakiem.
  11. Na naleśniki nakładaj około czubatej łyżki nadzienia, rozprowadź po całym placku, a następnie zawijaj w ślimaczki.
  12. Podawaj na ciepło z sosem ze śmietany, majonezu i keczupu, lub z sosem koperkowym.

     W ramach urozmaicenia szpinak można zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów.

FARFALLE Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM

Składniki:

  1.  2 filety z piersi kurczaka
  2.  1 brokuł
  3.  1 duży serek topiony złoty ementaller
  4.  pół szklanki tartego żółtego sera, np. gouda
  5.  mleko (ok. 1 szklanka)
  6.  2 łyżki masła
  7.  łyżka mąki (z czubkiem)
  8.  sól, pieprz do smaku
  9.  łyżka oleju do smażenia
  10.  1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  11.  250 g makaronu, np. farfalle

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę.

2. Brokuł oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez 6-8 minut.

3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka.

W rondlu przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy przez chwilę, intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania dolewamy powoli mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki. Dodajemy serek topiony, zmniejszamy ogień i mieszamy aż się rozpuści (możemy też pomóc sobie blenderem). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy przygotowany sos z żółtym serem.

Mieszamy makaron z resztą przygotowanych składników: sosem, brokułem i kurczakiem. Podajemy.

 LEŚNE RUNO

SKŁADNIKI:

  1. 450g szpinaku mrożonego
  2. 3 jajka
  3. 1⅓  szklanki cukru
  4. 1⅓ szklanki oleju
  5. 2 szklanki mąki krupczatki
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 laska wanilii
  8. ½  śmietany 30%
  9. 1 łyżka cukru waniliowego
  10. 1 granat

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i w razie potrzeby drobno posiekać (najlepiej kupić szpinak siekany). Odstawić na bok.

Jajka zmiksować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj. Dodać olej i mąkę , przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do formy (tortownica- średnica 25cm, foremka wysmarowana masłem, spód dodatkowo wyłożony papierem do pieczenia). Piec przez około 1 godz. w temp. 180°C.

Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować. Posypać rozdrobnionym ciastem. Udekorować ziarenkami z granatu- owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybyć całą zawartość.

SMACZNEGOSmile!

W tym miejscu serdecznie dziękuję Dyrekcji, Gronu Pedagogicznemu, uczniom Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 4 im. Stanisława Staszica w Bielsku-Białej za przeprowadzenie przedmiotowych warsztatów dla seniorów oraz sponsorom: Restauracji „Po świecie kuchni”, Restauracji „Dom Weselny Bartek”, Cukierni „Fantazja”, Karczmie „Rogata”, Firmie Międzybrodzkie Makarony Dybał Spółka Jawna. Do zobaczenia na kolejnych spotkaniach.

Zdjęcia: mgr Marzena Kozłowska-Wolny

Marek Mielnik
Dyrektor Biura OR PCK
w Bielsku-Białej