• IX Ogólnopolski Marsz Pokoju HDK PCK 2013
  • Zbieramy pieniążki i żywność dla potrzebujących wspólnie w Tesco
  • Przekazanie rowerka rehabilitacyjnego Więcej

Sprawozdanie z działalności OR PCK w Bielsku-Białej za rok 2016

Bielsko-Biała, dnia 23 lutego 2017 r.

S P R A W O Z D A N I E

z działalności Zarządu Oddziału Rejonowego PCK w Bielsku-Białej  w okresie 01.01-31.12.2016 r.

W dniu 20 lutego 2016 r. podczas Zjazdu Sprawozdawczo-Wyborczego Oddziału Rejonowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Bielsku-Białej, zostały wybrane nowe władze Oddziału Rejonowego PCK w składzie:

Prezesem Zarządu Oddziału Rejonowego w Bielsku-Białej na drugą kadencję został wybrany:

Pan Bogdan OGROCKI

Skład Zarządu Oddziału Rejonowego PCK w Bielsku-Białej przedstawia się następująco :

Wiceprezes - Pan Antoni KRUCZEK

Sekretarz  - Pan Robert WOŚKO

Członkowie Zarządu:

Pan Leszek STOKŁOSA

Pan Leszek GŁÓWKA

Delegatami na Zjazd Sprawozdawczo -Wyborczy Śląskiego Oddziału Okręgowego PCK w Katowicach zostali : Pan Bogdan OGROCKI i Pan Robert WOŚKO.

Pan Bogdan OGROCKI został Członkiem Zarządu Śląskiego Oddziału Okręgowego  PCK w Katowicach - Pełnomocnikiem ds. Krwiodawstwa.

Zarząd Oddziału Rejonowego PCK w Bielsku-Białej w 2016 r. spotykał sie na swoich posiedzeniach 12 razy w trakcie których uchwalił 17 uchwał.

Działacze, pracownicy Oddział Rejonowy PCK w Bielsku-Białej w roku 2016 zrealizowali następujące przedsięwzięcia w zakresie:

I.  Udzielania pomocy rzeczowej i doraźnej,

II. Współpraca ze Szkolnymi Kołami PCK,

III. Grupy Ratownictwa PCK - zabezpieczenie medyczne imprez masowych,
IV. Transport sanitarno-medyczny chorych,

V. Honorowe krwiodawstwo,

VI. Inne imprezy.

I. Udzielanie pomocy rzeczowej i doraźnej.

W zakresie pomocy rzeczowej i doraźnej w roku 2016, Oddział Rejonowy PCK w Bielsku-Białej skupił się przede wszystkim na organizacji pomocy żywnościowej dla najuboższych przez cały rok, a szczególnie w okresie świąt Wielkiej Nocy oraz Bożego Narodzenia. Podczas przeprowadzonych zbiórek żywności w hipermarketach na terenie miasta Bielska-Białej oraz powiatu bielskiego, cieszyńskiego i żywieckiego, dzięki ludzkiej ofiarności OR PCK w Bielsku-Białej przez cały rok udzielił pomocy łącznie 2515 osobom, poprzez:

- wydanie paczek żywnościowych: 457 szt.,

- odzież: dla 550 osób,

- inny rodzaj pomocy: 8 wyprawek dla żaka,

Łączna wartość udzielonej pomocy wyniosła:  45.850,00 złotych.

Paczki przygotowywane były dzięki wsparciu finansowemu jakie udzieliło miasto Bielsko-Biała w kwocie 9.650,00 zł . Łączny koszt przygotowanych paczek wyniósł około 29.700,00 zł.

W roku 2016 r. Biuro OR PCK w Bielsku-Białej w ramach współpracy z Agencją Rynku Rolnego otrzymało 108.320 kg jabłek wycofanych z rynku w ramach mechanizmu "Tymczasowe nadzwyczajne wsparcie producentów owoców i warzyw", w celu bezpłatnego - charytatywnego przekazania osobom potrzebującym w pow. bielski, żywieckim i pszczyńskim.

II. Współpraca ze Szkolnymi Kołami PCK.

W miesiącu styczniu 2016 r., jak ma to miejsce już od 25 lat młodzież czerwonokrzyska bardzo chętnie włączyła się w organizację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W miesiącach marzec - maj odbyła się VIII Edycja Konkursu Wiedzy o MPH Konfliktów Zbrojnych pod patronatem Małgorzaty PĘPEK- Posłanki na Sejm RP. Łącznie    w konkursie udział wzięło 32 uczniów. Główną nagrodę wyjazd do Warszawy połączony ze zwiedzaniem Gmachu Sejmu  ufundowaną przez Posłankę na Sejm RP Małgorzatę PĘPEK odebrała p. Katarzyna SALACHNA - uczennica Zespołu Szkół Ogólnokształcących              i Technicznych w Milówce. Kolejne miejsca zajęli: II miejsce p. Tomasz SIUDA - uczeń        z IV LO w Bielsku-Białej, a III miejsce ex-aequo   p. Sabina WŁOCH - uczennica z LO               w Czechowicach-Dziedzicach, p. Edyta DURAJ - uczennica Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Milówce.

W miesiącach maju i czerwcu była przeprowadzona akcja pt. „Gorączka Złota”,          w której udział wzięło 49 placówek szkolnych, które zebrały rekordową kwotę 10.621,50 zł.  Pozyskane z tej akcji środki finansowe zostały przeznaczone  w główne mierze na organizację półkolonii w miesiącu lipcu przez OR  PCK w B-B.

W analizowanym roku. w szkołach podstawowych został przeprowadzony konkurs pt. „Mały Ratownik”. W konkursie wzięło udział 9 uczniów. W kategorii klas I-III zwyciężyła Emilia PALA - uczennica SP nr 7 w Czechowicach-Dziedzicach, która została również wyróżniona na etapie Okręgowym w Katowicach. Natomiast w kat. klas IV-VI, zwyciężyła Anna HARAŃCZYK - uczennica SP nr 2 w Kozach.

Młodzież SK PCK w roku 2016, brała również czynny udział w zbiórkach żywności na rzecz osób potrzebujących pod hasłem „Dni Walki z Głodem i Ubóstwem”.

W roku 2016 na uroczystej akademii z okazji jubileuszu 95-lecia Szkolnych Kół PCK za swoją długoletnią i aktywną działalność  na rzecz PCK 19 opiekunów tych kół zostało odznaczonych OH PCK stopnia:

* IV stopnia - 5 osób,

* III stopnia – 9 osób.

* II -  stopnia - 3 osoby,

* I stopnia -  2 osoby.

Ponadto wszystkie szkoły z terenu miasta Bielsko-Biała, powiatu bielskiego oraz           i żywieckiego, w których funkcjonują SK PCK  zostały uhonorowane okolicznościowymi statuetkami.

W roku 2016 na terenie działania OR PCK działało 68 SK PCK, w tym członków oraz wolontariuszy ogółem 1092 ( wg. zapłaconych składek za rok 2016 członków).

Ponadto w szkołach podstawowych i przedszkolach funkcjonowały 24 Kluby "Wiewiórka", w których było 425 członków.

III. Prowadzenie szkolenia udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.

W Oddziale Rejonowym PCK w Bielsku-Białej działają 2  Grupy Ratownictwa PCK w Bielsku-Białej i w Czechowicach-Dziedzicach, które ogółem liczą 46 członków. Grupy Ratownictwa swoją aktywność realizowały głównie poprzez zabezpieczanie imprez masowych i pokazów pierwszej pomocy oraz prowadzenie kursów przez Instruktorów PP.

Jak co roku, już od prawie 25 lat Grupa Ratownictwa PCK w Bielsku-Białej  „mocno grała” podczas finału WOŚP, a siedziba sztabu była w budynku OR PCK.

Instruktorzy PP zrealizowali liczne szkolenia i kursy w zakresie umiejętności udzielania pierwszej pomocy, podczas których zostało łącznie zostało przeszkolonych 184 osób, (wydano 47 certyfikatów oraz 137 zaświadczeń ).

Ogółem- kursów PP – 11.

Pan Henryk STOKŁOSA - 30 godz.

Pan Janusz GŁAZ – 56 godz.

Pan Dariusz LABUS - 133 godz.

Pan Mirosław TORBIAK -  32 godz.

Zabezpieczenia medyczne imprez masowych.

W roku 2016 grupy ratownictwa OR PCK w Bielsku-Białej przeprowadziły łącznie zabezpieczeń publicznych - 54 w tym 2 - GR PCK BB i 52 - GR PCK CZ-DZ., imprez masowych w tym sportowych GR PCK CZ-DZ- 2, a GR PCK B-B – 5,  oraz dla podmiotów zewnętrznych GR PCK CZ-DZ - 0, a GR PCK B-B - 37.

* GR PCK B-B – 64 osobom udzielono pomocy,

* GR PCK CZ-DZ -  310 osobom udzielono pomocy,

Pokazy wewnątrz grupy i dla podmiotów zewnętrznych:

* GR PCK B-B- 5/8.

* GR PCK CZ-DZ – 16/10.

Udział w manewrach, zawodach, ćwiczeniach wewnątrz grupy i dla podmiotów zewnętrznych:

* GR PCK B-B - 17/4

* GR PCK CZ-DZ – 5/1.

IV. Transport sanitarno-medyczny chorych.

Ratownicy Medyczni i Ratownicy KPP Oddziału Rejonowego PCK w Bielsku-Białej  realizowali zlecenia transportów sanitarny.

Łącznie Ratownicy Medyczni i Ratownicy KPP Oddziału Rejonowego PCK
w Bielsku-Białej w roku 2016 uzyskali dochód w kwocie 32.494,17 zł
( zabezpieczenia - 62.478,09 zł,transport sanitarny - 316.573,44 , natomiast koszty wyniosły -  346.556,27 zł ).

V. Honorowe krwiodawstwo.

Honorowi Krwiodawcy w roku 2016 pozyskali łącznie 1.727,500 litrów krwi              ( 2.717,600 litrów krwi w 2015 ) podczas 166 akcji: takich jak : „Oddaj krew idź na mecz” wraz z TS "Podbeskidzie" Bielsko-Biała, „Grupa Muszkieterzy" z siecią handlową "Intermarche" i "BicoMarche” oraz liczne otwarte akcje poboru krwi.

Najbardziej zasłużeni honorowi dawcy krwi za swoją aktywną działalność zostali odznaczeni w dniu 2 grudnia 2016 r. podczas uroczystej Akademii w "Domu Żołnierza"         w Bielsku-Białej. Odznaki Honorowe  PCK odebrało 4 krwiodawców oraz uhonorowano 2 krwiodawców statuetką  "Kryształowe Serce".

W roku 2016 r. w ramach realizacji zadania publicznego wynikającego z Ustawy o publicznej służbie krwi w zakresie nadawania tytułu i odznaki honorowej „ZHDK” wydano:

* Odznakę i legitymacje  I stopnia- 147

* Odznakę i legitymacje  II stopnia- 304

* Odznakę i legitymacje  III stopnia- 651

W tym roku za te same środki wydano ponad 400 szt. legitymacji i odznaczeń więcej aniżeli w roku 2016.

W roku 2016 powstały 2 nowe Kluby HDK PCK, pierwszy w Kozach, natomiast drugi w zakładzie "EATON" w Bielsku-Białej.

W Rejonowej Radzie  HDK PCK przy OR PCK w Bielsku-Białej działają obecnie 22 Kluby HDK PCK.

Członków i wolontariuszy na terenie OR PCK B-B – 527/248.

Ilość Honorowych Dawców Krwi na terenie OR PCK B-B - 28 343.

W roku 2016 zorganizowano w 23 szkołach pow. bielskiego 34 akcji krwiodawstwa,
w których  uczestniczyło 1061 uczniów, podczas akcji zebrano 297.160 litrów krwi. Po raz pierwszy krew oddano 381 uczniów.

Jak co roku około 100 Honorowych Dawców  Krwi rejonu  bielskiego uczestniczyło  w Ogólnopolskiej Pielgrzymce na Jasną Górę w Częstochowie, a także brało udział w wielu zawodach i imprezach sportowych organizowanych przez Kluby HDK PCK wchodzące  w skład RR HDK OR PCK w Belsku-Białej.

VI. Inne imprezy.

W miesiącu kwietniu odbyły się XXIV Rejonowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy PCK. W tym roku rywalizowało 11 drużyn z terenu miasta Bielsko-Biała, powiatu bielskiego i żywieckiego. Mistrzostwa wygrało  Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie z Czechowic-Dziedzic, II miejsce zajęła drużyna z IV Liceum Ogólnokształcącego im. KEN w  Bielsku-Białej, a III miejsce przypadło II Liceum Ogólnokształcącego im. A. Asnyka
w  Bielsku-Białej.

W miesiącu maju w Katowicach odbyły się Okręgowe Mistrzostwa Pierwszej Pomocy, w których zwyciężyła nasza drużyna z Czechowic-Dziedzic.

W Krajowej "Olimpiadzie Promocji Zdrowego Stylu Życia" uczestniczyło łącznie
26 szkół /39 uczniów Gimnazjalnych i Ponadgimnazjalnych.

W kategorii szkół gimnazjalnych z pow. bielskiego wygrała
p. Marzena BIESOK z Gimnazjum w Jasienicy, natomiast z pow. żywieckiego wygrała p. Karolina GARDAŚ z Gimnazjum nr 1 w Żywcu.

W kategorii szkół ponadgimnazjalnych z pow. bielskiego wygrała p. Stefania KONIORCZYK z IV LO w Bielsku-Białej, a ze szkół ponadgimnazjalnych z pow. żywieckiego wygrała p. Karolina SZLAGOR z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu.

W dniach 27.06.- 08.07. 2016 r. została zorganizowana przez OR PCK w Bielsku-Białej w Szkole Podstawowej nr 37 w Bielsku-Białej dwutygodniowa półkolonia dla dzieci z terenu Bielska-Białej pod hasłem "Lato w Mieście". W półkolonii uczestniczyło 60 dzieci w wieku od 6 do 13 lat. Program został wypełniony maksymalnie, pogoda dopisała w każdym dniu. W trakcie trwania półkolonii dzieci uczestniczyły w dwóch wycieczkach do Ośrodka Hodowli Żubrów i Edukacji Leśnej w Jankowicach oraz do Zakładu Produkcyjnego DANONE w Starym Bieruniu, gdzie mogli degustować produkty tej firmy a nawet sami tworzyć własne smaki serków Danone. Było też sympatyczne spotkanie z „Małym Głodem”, maskotką firmy DANONE. Były też na hali produkcyjnej, gdzie mogły obserwować proces produkcyjny serków DANONE. Ponadto dzieci brały udział w zajęciach organizacyjnych na terenie Bielska-Białej: „Figlo-Park”, kręgielni „Solar”, pływalni „Troclik”, pływalni „Start”, kina CINEMA CITY, Studia Filmów Rysunkowych. Odbywały się również konkursy plastyczne, muzyczne oraz ognisko integracyjne w Bielsku- Białej na „Biwaku Leśnym” przy ul. Ochota na granicy z Bystrą, połączone z pieczeniem kiełbasy. W trakcie trwania turnusu dzieci chętnie korzystały z placu zabaw i hali sportowej udostępnionej przez SP 37 w Bielsku-Białej. Na zakończenie półkolonii dzieci otrzymały dyplomy i drobne upominki.

Wszystkie wymienione atrakcje dla dzieci uczestniczących w półkolonii były możliwe dzięki znaczącemu wsparciu finansowemu z Urzędu Miasta w Bielsku-Białej oraz hojności wielu sponsorów.

W piątkowy wieczór 4 listopada 2016 r. Oddział Rejonowy PCK w Bielsku-Białej zorganizował w Bielskim Centrum Kultury, koncert charytatywny, gdzie gwiazdą wieczoru był Kabaret pod Wyrwigroszem z Krakowa oraz gościnnie wystąpili Agnieszka PRZEMYK i  Daniel WICKOWSKI.

W roku 2016 Oddział Rejonowy PCK w Bielsku-Białej złożył oferty w postępowaniach konkursowych na dofinansowanie swojej działalności:

1. Urząd Miejski w Bielsku-Białej

a) Paczki świąteczne Bożego Narodzenia 2016 r. - kwota 9.650,00 zł

b)  Półkolonia "Lato w Mieście" z PCK 2016 r. – kwota 14.000,00 zł.

2. Urząd Miejski w Czechowicach-Dziedzicach

a) "Bezpieczeństwo i zabezpieczenie medyczne, nauka udzielenia pierwszej pomocy i organizacja zawodów pierwszej pomocy" - kwota  25.000,00 zł.

Z czerwonokrzyskim pozdrowieniem

P  R  E  Z  E  S