• IX Ogólnopolski Marsz Pokoju HDK PCK 2013
  • Akcje Krwiodastwa w 2015 Więcej
  • Mistrzostwa Polski w Szachach Bielsko Biała
  • Zbieramy pieniążki i żywność dla potrzebujących wspólnie w Tesco
  • Przekazanie rowerka rehabilitacyjnego Więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Światowy Dzień Zdrowia

Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera priorytetowy obszar z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni Światowego Dnia Zdrowia, który przypada na dzień 7 kwietnia, w rocznicę powstania WHO.
W 2015 roku tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia będzie bezpieczeństwo żywności, które jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę i wielu interesariuszy, w tym rządów, społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego i agencji międzyrządowych.
Dzień ten obchodzony pod hasłem  „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerz konsumenta.
Niebezpieczna żywność stwarza zagrożenie dla zdrowia. Na niebezpieczeństwo narażeni są wszyscy, zwłaszcza niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i chore.
Do skażenia żywności może dojść na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji, a główna odpowiedzialność spoczywa na jej producentach. Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest jednak żywność niewłaściwie przygotowywana  lub nieprawidłowo przechowywana w domach, zakładach gastronomicznych lub na bazarach. Nie wszyscy pracownicy mający kontakt z żywnością i konsumenci mają świadomość tego, jak ważne dla zapewnienia ochrony zdrowia własnego i innych jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas dokonywania zakupów, sprzedaży i przygotowywania posiłków.
Mając na uwadze zdrowie społeczności lokalnej wobec potencjalnych zagrożeń jakie stwarza „ niebezpieczna żywność”  zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne zwracam się do Państwa z prośbą o podjęcie działań informacyjno-edukacyjnych skierowanych  do  różnych grup wiekowych konsumentów oraz do producentów i sprzedawców żywności.
Materiały informacyjne zostały umieszczone na naszej stronie internetowej www.psse.bielsko.pl

dr n. med. Jarosław  Rutkiewicz
Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej
w Bielsku-Białej